Medlemsbrev Maj 2015

Hej!
Nu börjar våren sakta avlösas av den skira försommaren. Mer dagsljus, mer grönska, fler blommande blommor och fler och fler fåglar som hörs kvittra. Naturen håller på att ”vakna”.
Jag känner energin och glädjen fyllas på för att ta tag i mitt ordförandeskap i föreningen.
Arbetet i HMR går vidare. Just nu talar vi i styrelsen mycket om att vi behöver bli fler medlemmar i föreningen och hur vi skall kunna arbeta för att lyckas med det målet.
Ett första steg är att arbeta med vår hemsida som du hittar på http://www.hmrf.wordpress.com Hemsidan är inte ”färdig”, men vi är på gång. Om du vill ha direkt information, när uppdateringar är gjorda kan du lämna din mailadress på startsidan. Via hemsidan skall du även kunna se när vi har styrelsemöten, när årsmötet hålls m.m. Har du några frågor eller konkreta förslag du vill att vi skall ta upp i styrelsen är du alltid välkommen att höra av dig till ordförande Carin Klefbom, carin.hmr@gmail.com .
På hemsidan vill vi försöka att dels beskriva föreningen och vårt arbete, men även att bidra med mer lättillgänglig information kring vad ´Hälsa och Mänskliga Rättigheter står för´. Mänskliga rättigheter är ett begrepp som de flesta av oss har hört mer än en gång, men hur säkra är vi på att vi menar samma sak när vi använder det? Vad innebär det egentligen? Om jag är sjuk, har bitit sönder en tand eller har skadat mig, nog kan jag vara säker på att jag får bästa tänkbara hjälp och behandlas med samma metoder, lika som alla andra? Inte spelar det någon roll om jag är folkbokförd, barn eller pensionär, turist, gäststudent, familjemedlem, EU-medborgare, asylsökande eller papperslös?
Att människor som varit utsatta för tortyr skall bli ”sedda” och därigenom få tillgång och rätt till adekvat vård och behandling är ett av HMR´ s huvudmål. Att få hjälp till upprättelse och erkännande är mycket viktigt för alla offer som varit utsatta för grova övergrepp. Barn glöms ofta bort men kan drabbas precis lika mycket som vuxna.
Har Sverige en lagstiftning mot tortyr? Om du svara ja på den frågan, hur säker är du på att det stämmer?
Nu kanske du undrar vad du kan bidra med, som medlem i föreningen, förutom att stötta föreningen med ditt medlemskap? Kanske tänker du att – Visst, det här är verkligen viktigt men vad kan jag göra?
Alla medlemmar kan bidra genom en enkel insats i sin vardag. Tanken är att 3-4 gånger per år får alla medlemmar ett meddelande med en bifogad PDF-fil. Filen innehåller en fråga eller ett påstående med större text. Frågan/påståendet är direkt kopplat till föreningens syfte och mål. (ex. Har Sverige en lagstiftning mot tortyr?) I nedre kanten finns svaret, med små bokstäver. Dessutom finns kontaktuppgifter till föreningen.
Du kan hämta filen och trycka ut den i vilket format du vill, A5, A4 eller A3 och sedan förslagsvis sätta upp den i lunchrummet, på anslagstavlan eller en annan väl synlig plats på ditt arbete, i din skola eller möteslokal. På så vis bidrar du till att väcka till eftertanke, till att få din omgivning att reflektera. Vi kan kalla det aktivt påverkansarbete och bildning! Enklare kan det väl knappast bli, eller hur?

Till sist vill jag tipsa om en lättläst, enkel och mycket fin rapport som Röda Korset tagit fram i samarbete med Stadsmissionen. Den heter ”Röster från skuggsamhället – att leva som papperslös i Sverige”.
Precis som titeln avslöjar handlar det om de papperslösas vardag, mitt ibland oss. Rapporten utgår bland annat från berättelser berättade av ”livs levande människor” och ger samtidigt konkret information om hur papperslösas rättigheter ser ut i Sverige, idag.
Kanske handlar det om den unga flickan du såg på bussen, ditt barns kompis i förskolan eller mannen som var före dig i kön på Konsum? För inte kan väl du ”se”, vem som är papperslös?
Om rapporten kan du läsa här:
http://www.redcross.se/teman/ratt-till-vard/roster-fran-skuggsamhallet-att-leva-som-papperslos-i-sverige/
Vill du läsa hela rapporten kan du ladda ner den här:
http://www.redcross.se/pressrum/rapporter-och-dokument/?itemid=45251

Tack för att du tog dig tid att läsa!

Många hälsningar
Carin Klefbom
Ordförande